Frankopanska garda član je:
Linkovi
 

Pomorska bitka - Bakar

anno domini
11.07.2015
Davne 1616. godine dvadeset je mletačkih galija uplovilo u Bakarski zaljev, u posljednjem pokušaju osvajanja starog Bakra. Topovi su zagrmjeli s obje strane. Grad je gorio. No, Bakarska je garda, uz pomoć građana, obranila Bakar. 

399. godina kasnije topovi su ponovno odjekivali zaljevom. Povijesne postrojbe, predvođene Bakarskom gardom, suprotstavile su se brodovima, koji su preuzeli nezahvalne uloge gostiju iz Venecije. Bakar je ponovno gorio, ali i mletački brodovi, koji su se, okupani topovskim kuglama, udaljili iz zaljeva.
 
 

Sjednica Predsjedništva Udruge gradova

anno domini
01.07.2015
Ogulin je u srijedu bio domaćin gradonačelnicima iz čitave Hrvatske. Naime, sedma sjednica Predsjedništva Udruge gradova održana je u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice. Otvorio ju je predsjednik Predsjedništva Željko Turk, koji se zhvalio gradonačelniku Juri Turkoviću i istakao zadovoljstvo održavanjem u Ogulinu, te najavio Dnevni red od 7 točaka.
 
 

Spomen pohod Jazovka

anno domini
22.06.2015

U spomen na ubijene ranjenike koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica, te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovku kod Sošica, u ponedjeljak je u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održan pohod na mjesto tog stratišta, gdje su pronađeni ostatci 447 žrtava.

Prema riječima organizartora, to je prvi put da je netko na čelu neke državne institucije priznao postojanje mučki pobijenih žrtava pobacanih u tu jamu.

 
 

Međunarodni dan arhiva

anno domini
16.06.2015
Međunarodni dan arhiva u Karlovcu je danas posvećen Ogulinu točnije izložbom u "U vrtlogu rata II" prati se vrijeme 1. Svjetskog rata u ogulinskom kraju.

"To je izložba kojom želimo pokazati povezanost prostora današnje Karlovačke županije prije stotinu godina kada je taj teritorij bio na području Modruško - riječke županije", rekla je uoči početka programa ravnateljica Arhiva Davorka Janković-Škrtić.

Posjetitelji su mogli čuti podatke o podmaršalu Mihovilu Mihaljeviću, rođenom u Oštarijama, o ogulinskom prostoru kroz arhivsko gradivo Državnog arhiva u Karlovcu, o obrazovanju na ogulinskom prostoru, a predstavljeni su i predmeti i dokumenti iz razdoblja Prvog svjetskog rata iz privatne zbirke Ogulinca Krunoslava Dujmića.

 
 

Sv. Antun Padovanski

anno domini
13.06.2015
Proslava sv. Antuna Padovanskog u župi sv. Križa održana je u subotu 13. lipnja u Ogulinskom Hreljinu.
Procesija je započela u 10.00 sati s Okruglice prema crkvi sv.Antuna.
Svečanu svetu misu u 10.30 sati predvodio je fra Marko Medo.
 
 
str. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ...38
Copyright Frankopanska garda Ogulin - Croatia